12 Δεκ 2011

Οι προτάσεις της "Πάρος - ΑΞΙΑ" για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Πάρου

Σήμερα (7/12/2011) έρχεται με καθυστέρηση 67 ημερών για έγκριση από το  Δημοτικό Συμβούλιο Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Πάρου που είναι από τα σημαντικότερα θέματα που αποτελεί κατά την άποψή μας το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου μας αφού μέσα σ’ αυτό διατυπώνονται οι πολιτικές επιλογές και οι στόχοι  για την ερχόμενη διετία και όχι για 3ετία όπως αναφέρετε, αφού ήδη έχουμε διανύσει τον πρώτο χρόνο.

1.Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν μπορεί να είναι προϊόν μόνο δύο ανθρώπων όπως αναφέρεται στο ίδιο το Σχέδιο, αλλά κυρίως θα πρέπει να διατυπώνονται οι απόψεις όλων των υπηρεσιών του Δήμου και να είναι προϊόν διαβούλευσης με την Κοινωνία τους πολίτες τους Κοινωνικούς Φορείς, Δημοτικές, Κοινότητες, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες και στις προσδοκίες των κατοίκων και όχι μόνο στα λόγια.(όπως αναφέρεται στο σχέδιο).

2. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εφαρμογή του Καλλικράτη και ακόμη ο Δήμος Πάρου δεν έχει αλλάξει τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του, ο οποίος παραμένει όπως ακριβώς ήταν το 2003, αν και έχει με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ νέες αυξημένες αρμοδιότητες που οφείλει να τις ασκήσεις  προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.
Σήμερα μάλιστα συζητάμε τον ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και δεν έχουμε καν Δ/νση Προγραμματισμού και Σχεδιασμού στο Δήμο.
Δεν έχουμε την υπηρεσία εκείνη που όχι μόνο θα σχεδιάζει και θα προγραμματίζει αλλά θα παρακολουθεί και την εφαρμογή των προγραμμάτων και των έργων του Δήμου.

Μιλάμε για Στρατηγικό Σχεδιασμό χωρίς να βλέπουμε την εφαρμογή του Σχεδιασμού και ενώ δεν έχετε προχωρήσει στην κατάρτιση ΟΕΥ, χωρίς να αλλάξετε την Δομή της λειτουργίας του Δήμου και να την προσαρμόσετε στα νέα δεδομένα του Καλλικράτη, να ασκήσετε τις νέες αρμοδιότητες προς όφελος των πολιτών, να καταγράψετε τις ελλείψεις σε κάθε υπηρεσία, να λάβετε υπόψη τις ανάγκες του προσωπικού, να εφαρμόσετε προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού και όχι μόνονα τα περιγράφετε ενώ από την άλλη να δαπανάτε για επιμόρφωση το ποσό των 2.282,50  ευρώ.

Κατά την άποψή μας πρώτα έπρεπε να έχει συζητηθεί ο Ο.E.Υ και μετά ο Στρατηγικός γιατί επί λανθασμένων προϋποθέσεων βγάζεις λάθος συμπεράσματα.

3. Τα στατιστικά στοιχεία αφορούν το 2001 και καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και επομένως επί λανθασμένων παραδοχών βγαίνει λάθος συμπέρασμα, όπως λένε και οι μαθηματικοί.

4. Δεν έχει γίνει καταγραφή της περιουσίας του Δήμου ώστε μέσα από την καταγραφή να γίνει και η αξιοποίησή της. Σήμερα συζητάμε για το μέλλον χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις παρούσες συνθήκες. Πχ Αξιοποίηση των κτιρίων των π. Κοινοτήτων για μορφωτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς και διατήρησή τους γιατί αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

5. Σήμερα μιλάμε για Στρατηγικό σχεδιασμό και δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Παροικία έχει πέσει το Σχέδιο και δεν μπορείς να κτίσεις και από την άλλη φορολογούνται οι πολίτες σαν να είχαν ακίνητα δομήσιμα και τρέχουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Αλήθεια τι σχεδιασμό να κάνεις όταν η πρωτεύουσα του νησιού δεν μπορεί να κτίσει εντός οικισμού ούτε ένα τμ.

 6.Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που φέρνετε στο συμβούλιο για έγκριση κατά την άποψή μας αποτελεί μια «έκθεση ιδεών» που  περιλαμβάνει τα αυτονόητα.
Την βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του Δήμου όπως και την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και του έμψυχου δυναμικού των υπηρεσιών του δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων για την βελτίωση της καθημερινότητας μας.
Πράγματα και δεδομένα που και ο τελευταίος πολίτης τα γνωρίζει και τα επιθυμεί.

Κύριε Δήμαρχε και αντιδήμαρχοι το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο δεν ανακάλυψε την «Αμερική».
Καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες ιδέες και προτάσεις είχαμε και μείς ως αντιπολίτευση και σεις ως συμπολίτευση μέσα στα προεκλογικά μας προγράμματα.
Κοινές οι αγωνίες και τα όνειρα όλων των πολιτών για το πώς βλέπουμε το μέλλον του νησιού μας .
Δεν χρειαζόμαστε λόγια μόνο. Χρειαζόμαστε έργα και δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού και την ανάπτυξή του.
Σας λείπει όμως η πολιτική βούληση και η τέχνη της διοίκησης.

Η μόνιμη επωδός εδώ και ένα χρόνο είναι η επίκληση σας στην έλλειψη κονδυλίων. Υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν χρειάζονται χρήματα για να γίνουν.
Αρκεί να πάψετε να είστε εντολοδόχος της Κυβέρνησης της όποιας Κυβέρνησης της προηγούμενης, της σημερινής και να γίνεται αυτοδιοικητικός.

Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτικό θάρρος που δυστυχώς για το νησί μας, σας λείπει και ως παράταξη.

Όμως εμείς δεν περιοριζόμαστε μόνο στην κριτική, αλλά σας υποβάλλουμε και τις προτάσεις μας.
Στο αναπτυξιακό προφίλ του Δήμου.
Αναφέρετε μόνο την εξοχική κατοικία, και τον τουρισμό 
Πρέπει να συμπεριληφθεί και ο πρωτογενή παράγοντας στο αναπτυξιακό μας κεφάλαιο. Οι κάτοικοι ασχολούνται και με την γεωργία και την αλιεία (αμπελώνες, σιτηρά) και θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές για την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων όπως είναι το κρασί που είναι κατοχυρωμένα με ονομασία προέλευσης και να γίνει σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με το τουριστικό μας προϊόν για να γίνει ανταγωνιστικό.
Προτείνουμε:
Αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του Πρωτογενή Τομέα.
Στήριξη, αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, αναζωογόνηση και αναβάθμιση της ζωικής παραγωγής - διασφάλιση της δημόσιας Υγείας
Εξορθολογισμός των δραστηριοτήτων της Αλιείας

Στο αναπτυξιακό Όραμα
Στον Αξονα1 Περιβάλλον
Πρέπει να προστεθεί και η
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Με γενικό στόχο τον Σχεδιασμό και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αρμόδιους Φορείς (υπ. Ανάπτυξης, 2 Δήμο 3 Επιχειρηματική κοινότητα, Περιφέρεια)
Και ειδικό στόχο.
Την αξιοποίηση του Αιολικού Δυναμικού του νησιού και της Ελλάδας
Την Δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Την Προστασία του Περιβάλλοντος
Και προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις: 1) Την εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 2) Μελέτης Χωροθέτησης Αιολικών Πάρκων.
Το επιχειρησιακό του Δήμου πρέπει να περιέχει και την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού το οποίο θέτει τους όρους ώστε οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο και τις υπάρχουσες ευκαιρίες χωρίς να παραβιάσουν την κλίμακα περιβαλλοντικής αντοχής του νησιού.


Ο δήμος θα μπορούσε μέσω μιας μελέτης για όλο το νησί, αξιοποιώντας το Γενικό  Σχέδιο Χωροθέτησης περιοχών Εναλλακτικών πάρκων ενέργειας του ΥΠΕΧΩΔΕ να ορίσει εκείνος τους κανόνες σε συγκεκριμένες περιοχές με επιπλέον κίνητρα την αποφυγή οπτικής και ηχητικής ρύπανσης των πλησιεστέρων οικισμών.

Στις ΥΠΟΔΟΜΕΣ 
Άμεση Προκήρυξη του νέου Αεροδρομίου.
Κατασκευή νέου Εμπορικού Λιμανιού.
Απαλλοτριώσεις για δημιουργία χώρων στάθμευσης .
Β. Περιφερειακός Παροικιάς.
Νέο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας
Ανάδειξη παλαιάς αγοράς Παροικιάς
Στον Πολιτισμό
Ανάδειξη αρχαίων Λατομείων και παραδοσιακών Οικισμών του νησιού.

Επίσης, προτείνουμε ως άξονα πρόσθετο του Στρατηγικού Σχεδιασμού

Την βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας του Δήμου
Με ΜΕΤΡΑ
1. Την βελτίωση της οργάνωσης και των εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας και διοίκησης (Βελτίωση της οργανωτικής Δομής και των εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, Ανάπτυξη διαδικασιών προγραμματισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών, Ανάπτυξη των διαδικασιών ενημέρωσης / πληροφόρησης των πολιτών, διαβούλευσης και διαφάνειας.

2. Την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου (Ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων διοίκησης του ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου, Ανάπτυξη και βελτίωση των προσόντων του ανθρώπινου Δυναμικού).

3. Προώθηση της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών πληροφορικής).

4. Βελτίωση των οικονομικών διαχειριστικών λειτουργιών (Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, Αύξηση εσόδων περιορισμός εξόδων μέσω της αναβάθμισης των διαδικασιών προγραμματισμού και διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου.